Dit is het huis van de familie Blokker: Jan (1894), Geertje Blokker-de Groot (1895) en kinderen.
Als leraar Duits aan de Ceintuurbaan-ULO kon Jan goed Hitlermoppen vertellen. De oud-leerling (1924), die hiervan getuigt, moet er na zoveel jaren nog steeds om lachen.
Deze mensen brachten op de zolder van hun huis een Joodse collega-docent Handelswetenschappen en diens vrouw in veiligheid., namelijk Sam Noach (1892 - 1972) en Martha Noach- Frankfort (1902 - 1984). Die waren aanvankelijk ‘gesperrt’ (dank zij de Joodse Raad) vanwege het beroep van de man. Een zogenaamde Sperre vrijwaardde Joden tot in september 1942 van de meldplicht voor een Joods werkkamp, daarna van de verplichting om naar het kamp Westerbork te gaan. Toen die Sperre in april 1943 afliep hebben Jan en Geertje zich over hen ontfermd.
Hun twee kinderen Roberta (1932) en Ben (1936) vonden aanvankelijk elders een goed heenkomen, maar werden hier later met hun ouders herenigd. Ben in april 1944, na een overval op zijn onderduikadres in Twello en Roberta in december 1944, vanuit Zeist. Twee familieleden, het echtpaar Sal Noach (1885 - 1958) en Jet Noach- Frankenhuis (1884 - 1963) kwamen er nog bij. Op den duur zaten op deze intussen vertimmerde zolder zeven onderduikers waarvan zes Joodse mensen. Beide kinderen getuigen thans over wat ze zich van deze tijd nog herinneren.
Voor zoveel mensen was heel wat voedsel nodig. Jan was daarvoor vaak onderweg. Omdat men hem verdacht van illegale activiteiten is het huis meermalen doorzocht, maar er werd nooit iets gevonden. Uit zijn vriendenkring, waartoe ook Paul Lodérus (Zwolseweg 159) behoorde, ontstond een verzetsgroep. Jan Blokker werd tenslotte in 1944 gearresteerd. Er wordt gezegd dat hij in Apeldoorn door een oud-leerling is herkend en verraden. Een andere versie is dat er geen verraad in het spel was maar een arrestatie aan voorafging van een vrouw, die in haar tas een foto had van de synagoge en het adres van Jan. Vaststaat dat hij via Amersfoort in een gevangenis in Münster (Duitsland) is beland. Daar is hij ontsnapt. Op de dag van de arrestatie van Jan moesten de Joodse mensen hals over kop elders ondergebracht worden. Zie Richard Paffraedstraat 25 en Lagestraat 75. Geertje en haar dochter hebben na de arrestatie enkele dagen vastgezeten voor ondervraging, maar ze lieten niets los.
Kort voor de bevrijding zat moeder en zoon Noach bij Klingen–Faassen (J.P. Sweelinckstraat 27) maar het gezin is daarna weer herenigd, als we twee getuigen (1921 en 1927)) mogen geloven die vertellen dat ze alle vier op bevrijdingsdag uit het huis van Blokker tevoorschijn kwamen, en dat de kinderen er toen opvallend bleek uitzagen.
Alle Blokkers en hun onderduikers hebben de oorlog overleefd.
Het echtpaar werd in 1967 door Yad Vashem. geëerd met de onderscheiding Rechtvaardige onder de volkeren.
In 2016 zijn Oscar Westers en zijn vrouw Pieta Schoenmaker op dit adres komen wonen. Oscar heeft zich verder verdiept in de geschiedenis van zijn onderduikhuis.
Dit heeft geresulteerd in een indrukwekkend verhaal, dat u hier kunt zien/downloaden.
Ook RTV-Oost heeft een documentaire gemaakt over deze onderduikgeschiedenis; deze kunt u hier zien..