Hier vindt u een aantal websites die een link kunnen hebben met de website Onderduikhuizen:
Etty Hillesum Centrum
Het Etty Hillesum Centrum wil een bijdrage leveren aan bewust en respectvol samenleven met als bronnen de geschiedenis van de Deventer joden en het gedachtegoed van Etty Hillesum.
Werkgroep Struikelstenen Deventer
De Werkgroep Struikelstenen Deventer is een onderdeel van het Centrum. Het doel van de Werkgroep is om struikelstenen in de gemeente Deventer te leggen ter nagedachtenis aan de door de Nazi's gedeporteerde en vermoorde Deventenaren. Ook maakt de Werkgroep persoons- en/of familieverhalen van alle
slachtoffers zodat we hen blijvend herinneren.
Joods Digitaal Monument
Met daarbij de Community Joods Monument, de interactieve website van het Digitaal Monument. Voor foto's, informatie en verhalen over Joodse personen en families.
Stolpersteine op Wikipedia
Op deze website vindt u meer over Struikelstenen in diverse plaatsen in Nederland.
Gunter Demnig
Gunter Demnig is de Duitse kunstenaar die de bedenker is van het Stolpersteineproject.
Werkgroep Vergeten Verzet
De Werkgroep "Vergeten Verzet Deventer" heeft zich tot doel gesteld om het verzet van links tijdens de oorlog en de mensen die daarbij om het leven kwamen, aan de vergetelheid te ontrukken. Deze Werkgroep brengt daartoe periodiek een nieuwsbrief uit om geïnteresseerden te infomeren over gedane onderzoeken en daartoe gewenst eerherstel. Klik hier om de uitgebrachte nieuwsbrieven te bekijken.
Comité 4 mei Deventer
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Het “Comité 4 mei Deventer” organiseert op 4 mei op verschillende plekken in Deventer de herdenkingen.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork geeft op actieve en dynamische wijze inhoud aan de zingeving van de historische plek van kamp Westerbork. Hierin staat het persoonlijke verhaal centraal: kamp Westerbork is het verhaal van de moord op één mens, en dat 102.000 keer: Het wil vernieuwend zijn in de middelen en vormen om de herinnering hieraan levend houden en van een actuele betekenis voorzien. Daarmee wil Herinneringscentrum Kamp Westerbork zich ontwikkelen tot een internationaal kenniscentrum over erfgoed van de oorlog, in het bijzonder van de Jodenvervolging.
Nationaal Monument Kamp Vught
De website van het voormalige SS-concentratiekamp in Vught.
Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Herinneren, bezinnen en leren is het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort.
De stichting is opgericht om niet te vergeten. Of, anders gezegd, om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1940-1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld.
Westerborkpad
Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met de Wandeloganisatie Nederland en Kenniscentrum Groen en Handicap.
Erelijst van Gevallen 40-45
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor Nederland zijn gevallen. Op dit moment zijn er ongeveer 18.000 namen in de Erelijst opgenomen.
Oorlogsgravenstichting
In Nederland zijn 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië en tijdens recente vredesmissies.
Al deze mensen hebben een verhaal, hoe kort en eenvoudig ook. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden. Dit doen wij door hun verhalen te verzamelen en te delen op onze website en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven overal in de wereld.
NIOD
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een kennis- en informatiecentrum over oorlog en grootschalig geweld in de twintigste en eenentwintigste eeuw.
Stadsarchief en Atheneum Bibliotheek Deventer (SAB)
De vindplaats van cultuurhistorisch erfgoed van Deventer en omstreken.
Historisch Centrum Overijssel
Het Historisch Centrum Overijssel bewaart ongeveer 18 kilometer archief, 15.000 officiële akten, meer dan 15.000 kaarten, prenten, affiches en tekeningen en ongeveer 15.000 foto's.