Destijds zaten in het portiek van dit pand twee deuren.
De rechter (nummer 22) gaf toegang tot de benedenwoning, waarover later. De deur aan de linkerzijde had als nummer 24. Direct daarachter was de trap naar het bovenhuis. Hier werd op de eerste verdieping aan de achterzijde gewoond en aan de straatkant gewerkt (lichtdrukkerij). Daarboven was de slaapverdieping en tenslotte daar weer boven de zolder (die niet beschoten was) van 10 bij 7 meter. Daar was een bodekamertje van twee bij twee getimmerd. Tijdens sneeuwbuien met veel wind kon er wel 30 cm sneeuw op de zolder liggen.
Nummer 24 werd bewoond door de lichtdrukker Nicolaas Bruinsma (1888 - 1965), zijn Joodse vrouw Hendrika Bruinsma–Noach (1888 - 1980) en hun twee kinderen. Hun zoon getuigt dat bij hen jarenlang, tot aan de bevrijding, ondergedoken zat Mina Noach (1884 - 1978), de zuster van zijn moeder uit Amsterdam. En verklaart desgevraagd dat hij tot op de dag van vandaag niet geweten heeft dat in het benedenhuis (nummer 22) andere Joodse onderduikers gezeten hebben. Ook heeft hij nooit gehoord van het maandenlang durende verblijf van de Joodse jongen Meier de Leeuw op de zolder van het buurhuis Assenstraat 20.
Op nummer 22 woonde een Deventer familie met vier kinderen, waarvan alleen de vader, Valk van Spiegel (1897 - 1945) Joods was. (Links op foto, bron NIOD). Dit gezin kwam daar terecht nadat het in december 1942 van de ene op de andere dag - om het enkele feit dat de vader Joods was - in opdracht van de Duitsers door Nederlandse politie uit hun huis aan de Sinthenstraat was gezet. Zij konden hier (Assenstraat 22) onderdak vinden omdat het huis leeg kwam toen een Joods familielid, Marianne van Spiegel, (1899 - 1970) dat er woonde, moest onderduiken. Aldus getuigt een dochter (1937) uit dit gezin. Hier hebben naar haar zeggen later ook Joodse mensen ondergedoken gezeten, waaronder Helma Wolf-Catz en haar dochter. Zie Grote Kerkhof 21en Eerste Pauwelandstraat 2. Valk van Spiegel is later elders ondergedoken. Maar na verraad is hij gearresteerd en is zes dagen voor de bevrijding op de Oxerhof vermoord.