Advertentie spuitinrichtingAan de Moerakkerstraat 3 in Deventer woonden papa en moeke Bonte.

026c echtpaar Bonte WesterborkportretVader was eigenaar van een spuitinrichting van meubelen en allerlei andere goederen. Zie de foto hiernaast: bron familie Bonte. 
Het echtpaar (links op de foto: bron Westerborkportretten) kreeg 5 kinderen, namelijk Hans, Corrie, Jan, Joke en Lidy.
Midden 1943 kwam er een 6e kindje bij namelijk een joodse meisje van vierenhalf jaar uit Amsterdam.
Haar naam was Elisabeth van de Kar.

Elisabeth was ongeveer viereneenhalf jaar toen haar ouders en zus Esther opgepakt werden. Elisabeth kon de oorlog overleven, doordat men haar kon laten onderduiken. Op de foto onder Esther (l) en Elisabeth (r), bron Westerborkportretten.
303b Esther en Elisabeth van de KarElisabeth herinnert zich nog dat ze in een bus of vrachtwagen in de nabijheid van Vleeswarenfabriek Anton Hunink zat met andere kinderen. Hier werd zij van de vrachtwagen “geplukt” door J.B. Bonte uit de Moerakkerstraat 3. ‘Papa en Moeke Bonte’ namen liefdevol, tot lang na de oorlog, de ouderrol over, zodat Elisabeth hen is gaan beschouwen als haar ouders en de 5 kinderen uit dit gezin als haar pleegbroers en -zussen.

Het gezin Bonte vond het achteraf niet nodig om dit naar buiten te brengen, slechts bij intimi was een en ander bekend.
In 1954 is de familie Bonte verhuisd naar de 1e Weerdseweg 116.

Nadat Elisabeth haar studie aan de Tropische Landbouw in Deventer had afgerond is ze samen met haar man in de jaren ‘60 naar Curacao verhuisd, waar ze nu nog steeds woont.

Elisabeth heeft voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork meegewerkt aan de zogenaamde “Westerborkportretten”.
Hier kunt u haar verhaal lezen.

Vader van der Kar JacobMoeder van de Kar CelineElisabeth is de dochter van Jacob van de Kar en Celine van de Kar-Rubens, foto's links, bron Westerborkportretten. Elisabeth had een oudere zus, Esther, geboren op 7 november 1933.
Jacob van de Kar was huisarts. Het gezin woonde aan de Pretoriusstraat 77 in Amsterdam.
Elisabeths oma, Esther van de Kar-de Groot woonde om de hoek, aan het Transvaalplein 9.
Oma Esther kwam vaak in het gezin van haar zoon en Elisabeth heeft warme herinneringen aan haar.
Oma Esther werd afgevoerd tijdens een grote razzia in Amsterdam, ze kwam om in Sobibor op 16 april 1943. Ondanks dat Elisabeths ouders een Sperre hadden, werden ook zij twee maanden later op transport gesteld, samen met Elisabeths zusje Esther. Elisabeth weet dat haar ouders met haar zus ook wilden onderduiken, maar verraden zijn. Zij werden vermoord op 16 juli 1943, ook in Sobibor. 
Ook voor de vader, moeder, zusje Esther en de oma van Liesbeth zijn "Westerborkportretten" gemaakt.

Het adres op de kaart